0
Zoeken Winkelmand 0

2024: Make Schik, Not War!

In 2024 toverden een recordaantal Zwarte Crossers de frisgroene Lichtenvoordse velden om in een vredelievend slagveld, verenigd onder de slogan ‘Make Schik, Not War!’ Een hartelijke uitnodiging om plezier te maken, júíst nu.

En schik maken, dat deden jullie! De editie van 2024 was de eerste Zwarte Cross waarop de donderdag een volwaardige festivaldag was. Dat vierden we met een memorabel begin: de organisatie had tegen ieders verwachting in gehoor gegeven aan een bizarre ‘eis’ op de rider van openingsact Bökkers. Tijdens de show vlogen er vier F16’s over het Hoofdpodium.

Ook pakten we op donderdag de Levendenherdenking weer op, vanaf nu een jaarlijkse traditie: het gehele festivalterrein viel vijftig seconden lang stil, om daarna te ontsteken in gigantisch gejuich. Dit met de gedachte: je hoeft niet eerst dood te gaan om herdacht te worden. Aan het einde van de avond wijdde Hans Klok het nieuwe Hoofdpodium in met een spectaculaire show vol rook en vuurwerk, samen met Armin van Buuren en de Syrische operazanger Awn Maarof.

>> Bekijk de poster

Zwarte Cross-lied

Het thema van deze Zwarte Cross werd gevierd met een bijpassend strijdlied: ‘Make Schik, Not War!’ van hiphopper én trouwe campingbezoeker Jackie. Een spitsvondig en catchy nummer dat het perfect deed als festivalanthem, en dat met recht de winnaar was van de wedstrijd die we dit jaar uitschreven om het Zwarte Cross-lied te maken.

Nog meer hoogtepunten

In 2024 vond voor het eerst de Zwarte Cross Open plaats: een knock-outsysteem gaf iedereen met een crosslicentie de kans om zich te kwalificeren voor de finale van de professionele crossklassen. Publieksfavorieten op het Hoofdpodium waren onder meer Joost Klein, Status Quo en Armin van Buuren. De oecumenische kerkdienst werd verzorgd door Gijs Jolink, medeoprichter van de Zwarte Cross die in april 2025 het stokje doorgeeft aan de nieuwe generatie.

>> Lees hier het hele verslag van de Zwarte Cross 2024

scrollen