0
Zoeken Winkelmand 0

Lees hier het juryrapport van de ludieke crossklassen!

gepubliceerd op 26 juli 2024

Nog even nagenieten van de volvette vinkenveren die de jury ow in de reet hef gestoken? Of wil je juist kijken hoe de concurrentie het ervanaf bracht, zodat je volgend jaar met een nog gestoorder bouwwerk het Lichtenvoordse circuit op kunt raggen? Lees hier integraal het hele juryrapport van de ludieke crossklassen op de Zwarte Cross 2024!

Zwaargewichtklasse

5e plaats: 514 – Haast Beum “De Badeend”

Heel netjes gewerkt, maar vooral in de prijzen vanwege het verleidelijke lijnenspel van het hoofdvolume. Hier mogen andere plaatmateriaal-helden een voorbeeld aan nemen.

4e plaats: 517 – Piri Piri “Nerfgun”

Wat een plezier om naar dit echt werkende apparaat te kijken. Het beweegt, het schiet: hier is een boel werk in gaan zitten. Altijd mooi om te zien dat naast de techniek, de afwerking niet is vergeten.

3e plaats: 519 – Tom Pelle “Hoovercraft”

Ondanks het feit dat ze ‘m goed hard wisten te krijgen, vermoedt de jury dat er gewoon wielen onder de band van deze hoovercraft zaten. Deze vorm van oplichting wordt liefdevol vergeven: zulke mooie wagens zien we graag op de cross!

2e plaats: 516 – ZC Team Leudal “Kermisattractie”

Ogenschijnlijk een vrachtwagentje met aanhanger, maar schijn bedriegt. Op de crossbaan ontpopt zich een ware kermisattractie op baan! Fantastisch om naar te kijken, iedere ronde weer. Het publiek boft maar met dit soort creaties.

1e plaats: 513 – Jan Heijnen “De Wolf”

Ongelofelijk precieze wolvenkop op deze wagen met een actueel thema. Details tot in de puntjes uitgewerkt. Veel te zien met een beweegbare toren als kers op de taart. Aankleding van de deelnemers top. Een echte winnaar!

Specialklasse

5e plaats: 623 – Lia Stam “Ufo’s”

Niet de meest net gebouwde wagen, maar op een of andere manier fascinerend om te zien. Bewust of onbewust bewegen de twee ufo’s ten opzichte van elkaar en geven een mooi beeld op de baan.

4e plaats: 618 – Freek en de Racevonkjes “Pluizige rups”

In de categorie alternatieve bouwmaterialen, de meest knuffelbare wagen op de cross. Soms mag het best eens een keer iets zachter zijn.

3e plaats: 601 – Roeivereniging tussen Wal en Schip “Kano”

Aandoenlijk stukje vlijt. Zo netjes gewerkt, dat de wagen ook mee kan doen op de Libelle

Zomerweken. De roeispanen geven een mooi dynamisch effect. Op de baan wordt het publiek getrakteerd op een waar toneelstuk. Deze mensen snappen dat er meer is dan “Heuj!” roepen met de vuist omhoog.

2e plaats: 617 – Team Slappe Zand Sevenum “Ter land ter zee en in de lucht”

Terecht in de prijzen in een zeer sterk deelnemersveld, met de beste jongens en meisjes van de klas. Bijzonder gave steampunk machine. Leuk concept, prima uitgewerkt in een leesbaargeheel. Speciale lof voor adembenemende paint job. Dit is street art op wielen.

1e plaats: 620 – Team El Nozems “Transformer”

Iedereen zal het hiermee eens zijn: dit was de absolute winnaar. Niet alleen in deze klasse, maar van de hele cross. Techniek, details, afwerking, concept, vermaak: voor alle onderdelen een 10 met een griffel. Woorden schieten te kort, als het om de waardering gaat voor alle energie die in deze onvoorstelbaar grote wagen is gaan zitten. Wij mogen dankbaar zijn voor zulke deelnemers. Deze machine hoort in de centrale hal van het Zwarte Cross Museum.

Erfgoedklasse

5e plaats: 705 – Zeeuwse Drinkrijvereniging “Ringsteken”

Leuk schouwspel met deze lokale Zeeuwse traditie. Genoeg te zien. Dat het scorebord daadwerkelijk werd bijgehouden, getuigt van inzet.

4e plaats: 707 – De Kolossale Kerels “Moulin Rouge”

Wat de link naar het thema was, is ons nog steeds niet duidelijk, maar om dit bouwplezier kunnen we niet heen. Mooie wagen, met veel verschillende onderdelen. Merci!

3e plaats: 716 – Team Waku Waku “Molens”

Een groter cliché dan windmolens was er in deze klasse niet te bedenken, maar dit is zeer fraai uitgewerkt. De jury is met name gecharmeerd van het minutieuze verfwerk. Hier hebben ze zich er niet makkelijk vanaf gemaakt.

2e plaats: 722 – Chin. Ind. Spec. Rest. Wat woj “De Chinees”

De interpretatie van het thema loopt in deze klasse nogal uiteen, maar hier valt geen speld tussen te krijgen: “De Chinees” is officieel immaterieel erfgoed. En deze compacte wagen is een zorgvuldig eerbetoon hieraan. Veel details en supernetjes uitgewerkt. Belettering was om door een ringetje te halen. Een verademing naast alle spuitbusteksten.

1e plaats: 718 – Elfstedencross “Elfsteden”

Hier hebben mensen de juryrapporten van vorig jaar goed bestudeerd en er naar gehandeld. Dat betaalt uit: een eerste prijs voor deze aantrekkelijke combinatie. Het heeft alles voor de toeschouwer: spektakel, techniek en humoristische details. De plaatsnamenbordenpest wordt naar een hilarisch niveau getild. Touché!

Meer-assenklasse

5e plaats: 812 – Tandwielen Bakkie “Tandwielen uit Meddo”

Er beweegt van alles aan dit wagentje. Spektakel op een klein platform. Meddo draait ons voor de ogen!

4e plaats: 816 – Effe Wachte “Draak”

Met veel aandacht gebouwd en net gewerkt. Kanshebber in iedere carnavalsoptocht. Nadeel vanpapier maché is dat het een vrij statisch materiaal was voor een klasse die uitnodigt tot beweging.

3e plaats: 811 – ZC Team Ommel “Achtbaan”

Wellicht de langste in deze klasse. Dit team heeft prima in de gaten hoe het publiek vermaakt kan worden. Tomeloze inzet op de baan met deze act. Fijn om te zien!

2e plaats: 819 – ZCV De Geschuddebus “De Teckel”

Op 20 juli begonnen de Hondsdagen, de warmste periode van het jaar. Dat hadden deze deelnemers goed ingeschat. Vermakelijke en pretentieloze wagen. Goed gewerkt. Dat de veer niet veerde was een gemiste kans.

1e plaats: 824 – MACL “Van tent naar kinderwagen”

Stukje seksuele voorlichting uit Harreveld. Ze leggen nog een keer uit hoe het zit met oorzaak en gevolg. Er beweegt en gebeurt van alles en iedere ronde zie je weer wat nieuws. Veel details compenseren de afwerking, die blijkbaar sowieso niet de hoogste prioriteit had bij iedereen in deze klasse.

Bromfietsklasse

5e plaats: 007 – Lars Bekkers uit Westerhoven

Groot bouwwerk voor deze klasse. Keurig gebouwd. Netjes binnen de lijntjes gebleven.

4e plaats: 095 – Eric Jansen uit Beek en Donk

Leuk draakje. Mooi gemaakt. Ga zo door.

3e plaats: 026 – Menno de Haan uit Westervoort

Met z’n vieren op één brommer. Ook hier zitten een paar avondjes papier maché pappen in. Heel leuk om te zien.

2e plaats: 187 – Maureen Reedijk uit Maaswaal

Het viel niet mee om dit apparaat rond te sturen, maar de boodschap van vrede werd dapper gebracht. Tweede plek, dus liefde overwint nét niet alles. Maar het bloemenmeisje heeft alle harten gestolen.

1e plaats: 234 – Bennie Wolsink uit Groenlo

Mooie bouwsels zijn leuk, maar het wel fijn als het ook nog een beetje over de crossbaan høkt. En dat deed deze crosser. Met ware doodverachting reed de kleinste en de dikste ronde na ronde door de chaos. Een fantastisch zelfbouwapparaat.

Wegraceklasse

1e plaats: iedereen

In deze klasse van vrijheid, gelijkheid en broederschap lag de nadruk op gelijkheid. Want Jari, jij bent de winnaar. En Ramon jij bent óók de winnaar! En Colin. En Ticho. En Mika. Jullie zijn allemaal winnaars! Oh, nee. Niels. Jij niet. Net buiten de punten.

Daarom voor iedereen 1 muntje. Gouden banden zijn niet verdiend. We hopen volgend jaar iets meer creativiteit te zien in deze klasse. Zie het als een motiverende prikkel.

Terug naar overzicht
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten