0
Zoeken Winkelmand 0

Dit doet de Zwarte Cross in 2024 om circulair watergebruik te bevorderen

gepubliceerd op 10 juli 2024

Nederland prijkt bovenaan de lijst van slechtste kwaliteit oppervlaktewater in heel Europa. Vanaf 2027 krijgen we te maken met nog strengere eisen voor waterkwaliteit zoals vastgelegd in de Europese Kader Richtlijn Water. Een serieuze uitdaging dus! En al helemaal voor festivals als de Zwarte Cross, dat in korte tijd te maken krijgt met een enorme hoeveelheid afvalwater.

De aanleg van een grijswaternetwerk, de inzet van vacuüm-toiletten en het plaatsen van waterzakken in een weiland voor de opvang van 3 miljoen liter afvalwater zijn effectief, maar in de toekomst niet genoeg om aan de kwaliteitsnorm te voldoen.

De Zwarte Cross en het initiatief ‘Green Deal Circular Festivals’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaan over tot actie. Samen met het Waterschap Vechtstromen, Waterschap Rijn en IJssel, Vitens, de gemeente Oost Gelre en Samenwerking Water Regio Achterhoek+ gaan we nu de handen uit de mouwen steken om het waterverbruik te verminderen, lokaal te zuiveren en hergebruik van water te bevorderen.

Dit is hoe WIJ WATER op de agenda zetten tijdens de Zwarte Cross:

  • Bij Playa Exoticana plaatst Jotem Water Solutions de zogenoemde BluElephant. Dit is een mobiele, decentrale installatie die alle vormen van huishoudelijk afvalwater, ook wel bekend als ‘zwart water’, biologisch zuivert. Het gezuiverde water is schoon genoeg om in te zwemmen.
  • Achter de schermen plaatst MTD de ‘Silver Label Unit’. Deze turn-key installatie zorgt met behulp van een chemisch en fysisch proces ook voor de zuivering van zwart water. Het water kan daarna terug de natuur in of worden ingezet als spoelwater voor toiletten.
  • Nijhuis Saur Industries voert een pilot uit met een mobiele zuiveringsinstallatie waarmee douchewater wordt verwerkt tot spoelwater voor toiletten.
  • Een andere innovatie van Nijhuis Saur Industries is een opstelling die pure urine zuivert. Met de aanleg van de ‘Pississippi Pipeline’ wordt de urine vanuit mannen-urinoirs afgevoerd naar een container, die het goudgele goedje verwerkt tot gezuiverd water en mogelijk interessante meststoffen.
  • Bovendien zal een experiment worden uitgevoerd met het plaatsen van speciale vrouwen-urinoirs. Hierbij wordt aanzienlijk minder water verbruikt dan de reguliere vrouwentoiletten.
  • De zesde innovatie komt van Circular Flush. Zij plaatsen een volledig waterloze toiletvoorziening in de Perstent van de Zwarte Cross, die alle soorten uitwerpselen van de journalisten verwerkt.
  • Samen met Vitens worden bezoekers opgeroepen om zuinig om te gaan met water. Op een leuke manier: met behulp van een heuse wasstraat, de Vitens Power Shower. Campinggasten kunnen hier heel snel gewassen worden zodat ze schoon genoeg een dagje door kunnen.
  • In Theatro Obscura worden bezoekers door cabaretier Thijs Kemperink gevraagd naar hun mening over het circulaire watergebruik. Zijn we bijvoorbeeld bereid om gezuiverd douchewater te drinken? En wat als het gaat om gezuiverde urine? Past dat in het toekomstbeeld, of is dat echt een brug te ver?

Om er zeker van te zijn dat de innovaties werken en een goede bijdrage leveren in de wateropgave, zorgen de waterschappen Vechtstromen en Rijn en IJssel ervoor dat de waterkwaliteit voor en na de zuivering wordt gemeten.

Alle resultaten en de inzichten die we opdoen zijn vrij toegankelijk, zodat iedereen kan helpen opschalen. Niet alleen bij evenementen, maar bijvoorbeeld ook voor het ontwerp van woonwijken. Niet afwachten dus, maar opschalen. Zodat we uiteindelijk kunnen zeggen: Alles Komt Goed!

Terug naar overzicht
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten